מילים
קרדיטים
בתוך הקיר עומד אדם
בדד בדד עומד הוא שם
מי מכיר את האיש שבקיר?
האיש סגור בקיר מזמן
אינו יכול לצאת מכאן
מי מכיר את האיש שבקיר?
מזמן לזמן הקיר חורק
האיש רוצה להתחמק
מי מכיר את האיש שבקיר?
האיש חלש, הקיר חזק
האיש קטן, הקיר ענק
מי מכיר את האיש שבקיר?
האיש לוחש בקול שקט
אני רוצה לצאת, לצאת
מי מכיר את האיש שבקיר?
קולו גווע, קולו נדם
היישאר שם לעולם?
מי מכיר את האיש שבקיר?
מילים: יהודה פרדיס
לחן: מאיר הרניק
ביצוע מקורי: אהרון כהן (בתכנית הרדיו "ינשופים וחיוכים" 1955), שמשון בר נוי (1955)
ביצוע חדש: מרסדס בנד
הפקה מוזיקלית: יונתן גלילה
עיבוד: מרסדס בנד
שירה: גל תורן
בס, תופים, קלידים וקולות: יוגב גלוסמן
גיטרות, קלידים: יונתן גלילה
כלי הקשה: אורי גת
הפקה בפועל: אביעד אגמי
מיקס: יונתן גלילה
מאסטרינג: אייל קצב
הוקלט באולפני טוקטוק
ניהול אישי: אסף גובר
ניהול דיגיטל: דיגיסטייג'
להזמנת הופעות: בוקטוק ניהול וייצוג אמנים 03-6887116
יהודה פרדיס
חנן איתי
יהודה פרדיס
עיתונאי, סופר ומשורר, מתרגם, מחנך ואיש רדיו, יליד 1924. שימש כעורך מדעי וכותב ב"מעריב לנוער", שהיה שבועון נוער נפוץ, ובעיתוני ילדים ונוער נוספים. פרדיס הגיש פינות בענייני מדע בתכניות הנוער של קול ישראל ובמשך כשנתיים שידר תכניות "עשה זאת בעצמך" בטלוויזיה. הוא פרסם ספרים בנושאי מדע לנוער ובנושאי מלאכות יד, ופרסם פזמונים כמו "הצריף הקטן" שזכה לביצועים רבים, ביניהם של רבקה רז ועפרה חזה, ו"המכונית", בביצוע ריקה זראי. בנוסף תרגם שירים ממחזות זמר כדוגמת "אם תראה כוכב נופל" ו"פינוקיו".
מאיר הרניק (1972-1927)
מאיר הרניק (1972-1927)
מוזיקאי, מלחין, מעבד ומנצח, איש רדיו וטלוויזיה. למד היסטוריה, פילוסופיה וספרות באוניברסיטה העברית ומוזיקה וניצוח באקדמיה למוזיקה בירושלים. הרניק ניגן שנים רבות בפסנתר בתזמורת הסימפונית של רשות השידור. הוא ערך תכניות רדיו רבות, הידועה שבהן היא תכנית השירה בציבור "שירו שיר", שהציגה לקהל המאזינים לימוד שיר חדש מידי המעבד והמנצח מאיר הרניק בידי מקהלת "שירו שיר", עם הסולנית הדסה סיגלוב, שלימים הפכה לזמרת ידועה ואהובה. התכנית זכתה להצלחה רבה ובהמשך יצאו הקלטות שיריה בשלושה אריכי נגן (אלבומים) בחברת הד ארצי. הרניק היה ממקימי הטלוויזיה הישראלית ומראשוני עורכי התכניות בה. הוא הלחין פזמונים כגון "המורה לזמרה", שהתפרסם בביצוע יונה עטרי, "לך" בביצוע חוה אלברשטיין, כתב את מילות השיר "כולם מוחאים איתי כף" בביצוע חוה אלברשטיין, ועוד.
אהרון (אהרל'ה) כהן
שמשון בר נוי (1988-1922)
שמשון בר נוי (1988-1922)
מכוכבי הזמר הישראלי בשנות ה-50 של המאה ה-20, בעל קול בריטון רועם ומרשים. עלה מגרמניה לארץ ישראל בשנת 1939. במלחמת העולם השנייה התגייס לצבא הבריטי ושירת בבריגדה היהודית. השתתף במלחמת העצמאות ועם הקמת המדינה וצה"ל היה מפקד פלוגה ביחידת הצנחנים הראשונה בצה"ל. בשנותיה הראשונות של המדינה זכה בר נוי להצלחה רבה, הוא הוציא אלבומים והופיע בארץ ובחו"ל. ב-1956 אף השתתף בסרטו של נתן אקסלרוד "דן וסעדיה", שנחשב לסרט שהתחיל את ז'אנר הסרטים המוזיקליים בישראל. בין להיטיו: "יש לי כנרת", "שלכת" (עמוק עמוק), "את חכי לי ואחזור" ו"האיש שבקיר". בסוף שנות ה-50 היגר בר נוי לארה"ב, ושנים מאוחר יותר היגר לקנדה.
מרסדס בנד
אורית פניני
מרסדס בנד
מהרכבי הרוק הבולטים במוסיקה המקומית בשני העשורים האחרונים. הלהקה, שחוותה מספר שינויים פרסונליים במהלך השנים, החלה את דרכה בירושלים בסוף שנות ה-90'. רק ב-2004 הוציאה את אלבום הבכורה שלה. ב-2008 כיכבו חברי ההרכב בסדרת הטלוויזיה "תעשה לי ילד" (הוט), שיריהם ליוו את הסדרה. מאז הוציאו 3 אלבומים נוספים. מרסדס בנד בולטת במיוחד כלהקת הופעות - על הבמה בא לידי ביטוי הפרפורמנס הכריזמטי של הסולן גל תורן והשירים הסוחפים נחשפים מול הקהל האוהד.
יונתן גלילה
מיכל גל
יונתן גלילה
זמר, מלחין, מעבד ומפיק מוזיקלי, יליד 1985. היה חבר בלהקת "הקרטל" שהוציאה 2 אלבומים, בהפקתו המוזיקלית יחד עם שותפו להרכב יקיר בן טוב. מנגן עם "רד בנד" והפיק את השיר "What a wonderful world" בביצוע רד בנד ורונה קינן. חבר בלהקת "מרסדס בנד". השתתף כשחקן ונגן בסרט "גאולה" של יוסי מדמוני ובועז יהונתן יעקב.
על השיר
השיר נכתב ב-1955 בהשראת סיפור קצר של הסופר הצרפתי מרסל איימה שפורסם ב-1945 בשם "חוצה הקירות", עבור סדרה של סיפורי מדע בדיוני, ששודרה בקול ישראל, בשם "עולמות אחרים". את הסדרה כתב והגיש יהודה פרדיס. לאחר שידור התכנית החליט פרדיס כי השיר מצדיק בלדה, ופנה למאיר הרניק, חברו מילדות, שהלחין את השיר בתוך שעה וחצי. הכלי שנבחר לליווי היה הכלי המיוחד לאוטה. הזמר שנבחר לביצוע השיר היה סטודנט באקדמיה למוזיקה בירושלים, בעל קול בס חזק ומרשים, בשם אהרון (אהרל'ה) כהן. כשהחל כהן לשיר באולפן אל מול המיקרופון, מעוצמת קולו כמעט התפוצץ המיקרופון. לבסוף הונח מיקרופון על הרצפה באחת מפינותיו של אולפן גדול למדי, כהן עמד בפינתו הנגדית, וכך בוצעה ההקלטה. השיר המוקלט שודר לראשונה בתכנית הרדיו של יצחק שמעוני "ינשופים וחיוכים", אך לא יצא לאור על גבי תקליט. בהמשך השנה הקליט את השיר שמשון בר נוי בהקלטה מסחרית, ובר נוי הפך להיות הזמר שמזוהה עם השיר. 36 שנים לאחר מכן זכה השיר לשתי גרסאות חדשות: אורלי זילברשץ באלבומה "הקברט של מירנדה" וברי סחרוף באלבומו "הכל או כלום".