מילים
קרדיטים
לא אשן בלילה, לא אצחק ביום
לכוכב למעלה לא אומר שלום
צעירה עודני, לבדי הנני
ומי יחבקני, לילה וגם יום
אם אני נרדמת, ועיני עוצמת
אז אותו בן חמד, בא אלי הלום
סלאם עליכום, בוא תגיד שלום
קח ידי ותן לי יד, ונשיר בלב אחד
סלאם עליכום, ונאמר שלום
איזה נער פלא, פרא של אדם
בחורים כאלה, הם לא בני אדם
בוקר משתחץ הוא, לילה לץ בן לץ הוא
שכבר יתפוצץ הוא, ועליו סלאם
איך הוא בא אלינו, איך עובד עלינו
הופ, הוא כבר איננו, מלך העולם
סלאם עליכום, בוא תגיד שלום…
מילים: חיים חפר
לחן: דובי זלצר
ביצוע מקורי: חדוה עמרני (פסטיבל הזמר והפזמון 1978)
ביצוע חדש: שרית חדד ונטע ברזילי
מילים נוספות: נטע ברזילי, אורן עמנואל, אבשלום אריאל
עיבוד והפקה מוזיקלית: אורן ״DEGO״ עמנואל
גיטרות: עידן שניאור ואורן ״DEGO״ עמנואל
כינורות: רוניוס (רן כרמי)
די ג׳י: מושיק בן זוהר
כלי הקשה: זהר ברזילי
קלידים, תיכנותים ומיקס: אורן ״DEGO״ עמנואל
מאסטרינג: רון תיכון
צילום פרומו שרית חדד ונטע ברזילי: משה נחומוביץ
ניהול אישי שרית חדד: ש. הפקות בע"מ
יחסי ציבור שרית חדד: נידר עוז
ניהול אישי נטע ברזילי: נדב גזונדהייט
חיים חפר (2012-1925)
יעקב אגור
חיים חפר (2012-1925)
משורר, פזמונאי, מחזאי, תסריטאי, מתרגם ועיתונאי. חתן פרס ישראל לזמר עברי.
היה בין מנסחי הווי הפלמ"ח בפזמונים ובספרים כ"ילקוט הכזבים" (עם דן בן אמוץ) ו"משפחת הפלמ"ח" (עם חיים גורי). במלחמת העצמאות ייסד ופיקד על להקת "הצ'יזבטרון" לה כתב את רוב פזמוניה. בשיריו שיקף את הווי המדינה המתפתחת, לרוב בקריצת עין ובהומור, וניסח את הישראליות בהתהוותה. שיריו הולחנו בידי טובי המלחינים: סשה ארגוב, יוחנן זראי ועוד. שיריו המולחנים בוצעו בידי הלהקות הצבאיות, "התרנגולים", "בצל ירוק", "שלישיית גשר הירקון", "החלונות הגבוהים", יהורם גאון, שושנה דמארי, יפה ירקוני, גידי גוב, אריק לביא, "הדג נחש" ועוד. בין שיריו המוכרים: "הן אפשר", "שושנה", "הפינג'אן", "שיר השכונה", "אדוני השופט", "יש לי אהוב בסיירת חרוב", "לא נפסיק לשיר", "המלחמה האחרונה", "נאצר מחכה לרבין", "ילדה קטנה", "למה ליבך כמו קרח", וכן פזמונים למחזות הזמר "תל אביב הקטנה", "הימים האחרים", "איי לייק מייק", "קזבלן" ו"סלאח שבתי".
דובי זלצר
אורי הוכשטטר
דובי זלצר
מלחין, מעבד, מנצח ופסנתרן, יליד 1932. חתן פרס ישראל לזמר עברי.
ב-1950 נמנה זלצר על מקימי להקת הנח"ל והיה מנהלה המוזיקלי הראשון. הוא הלחין ללהקה את שיריה הראשונים ("הורה היאחזות", "יא ירח" ועוד). לאחר מכן העתיק את מקום מגוריו לארה"ב למשך כעשור יחד עם אשתו דאז, הזמרת גאולה גיל (לה הלחין את "דבר אלי בפרחים", "הכותל" ועוד), שם הופיעו יחד וזלצר עסק בניצוח ובהוראת המוזיקה. עם שובו לארץ שיתף פעולה רבות עם חיים חפר. בין שיריהם: "הנני כאן", "אני עושה לי מנגינות", "המלחמה האחרונה", "רוזה", "לא נפסיק לשיר", כולם בביצוע יהורם גאון, שביצע גם את שירי המחזמר "קזבלן" פרי עבודתם; לצד מחזות זמר הלחין פסקולי סרטים, תכניות טלוויזיה ויצירות סימפוניות. בין מחזות הזמר שהלחין: "עוץ לי גוץ לי", "אלוף בצלות ואלוף שום", "איי לייק מיק", ו"המגילה" על פי איציק מאנגר, בין הסרטים להם הלחין היו "מבצע יונתן", "אני ירושלמי", "אני אוהב אותך רוזה", "הרשלה", "קונילמל", "סלומוניקו", "פורטונה", "טוביה ושבע בנותיו", "שמונה בעקבות אחד", "שלושה ימים וילד", בפסקול הסרט "מבצע קהיר" אף שילב את תזמורת קול ישראל בערבית (תזמורת זוזו מוסא); יצירתו של זלצר ענפה ומגוונת, והוא יוצר עולם מוסיקלי שלם שמתאים לכל מחזה ולכל סרט בפני עצמו.
חדוה עמרני
רונן אקרמן
חדוה עמרני
זמרת ילידת 1944, שירתה בלהקת פיקוד מרכז, לאחר שחרורה הופיעה עם בן זוגה דוד טל, בתחילה ברביעיית "הטיילת" (עם אושיק לוי וגבי ברלין) ולאחר מכן כצמד "חדוה ודוד". ב-1970 זכה הצמד במקום הראשון בפסטיבל הזמר הבינלאומי של טוקיו עם השיר "אני חולם על נעמי" (תרצה אתר – דוד קריבושי), ובהצלחה רבה ביפן ובישראל. הצמד התפרק ב-1973, עמרני הוסיפה להופיע ולהקליט והשתתפה מספר פעמים ב"פסטיבל הזמר והפזמון". לאחר נישואיה ליהודי-אמריקני השתקעה בלוס אנג'לס.
שרית חדד
עדי אורני
שרית חדד
זמרת יוצרת, ילידת 1978. חדד היא אחת הזמרות המובילות בזמר הים תיכוני בפרט ובמוזיקה הישראלית בכלל בדור האחרון, מהמושמעות ביותר בתחנות הרדיו לאורך השנים. החלה את דרכה באמצע שנות ה-90', אז פגשה את מי שיהיה למנהל והאמרגן שלה לאורך כל הקריירה – אבי גואטה. חדד נחשפה לקהל הרחב לראשונה בדואט שהקליטה עם להקת טיפקס לשירם "למה הלכת ממנו". מאז הוציאה שרשרת אלבומים מלאי להיטים שנמכרו במאות אלפי עותקים. ב-2002 ייצגה את ישראל בתחרות האירוויזיון עם השיר "נדליק ביחד נר". שרית חדד חתומה על למעלה מ-20 אלבומי אולפן, הופעות ענק על הבמה וכן הופעות טלוויזיוניות רבות.
נטע ברזילי
ערן לוי
נטע ברזילי
זמרת יוצרת, ילידת 1993. עד שהגיעה לתוכנית הטלוויזיה "הכוכב הבא לאירוויזיון", נטע ברזילי השתעשעה עם עולם המוזיקה – למדה מעט מוזיקה אלקטרונית, שרה בהרכבים, הופיעה בערבי במה פתוחה והחלה מגבשת את האישיות המוזיקלית שלה, כאשר הכלים המשמשים אותה הם קולה העוצמתי והלופר – סמפלר שדוגם מוזיקה חיה ומנגן אותה תוך כדי הופעה חיה. זכייתה בתוכנית "הכוכב הבא" העניקה לה את הזכות לייצג את ישראל בתחרות האירוויזיון. ב-12 במאי 2018 זכתה נטע ברזילי – בפעם השלישית בתולדות מדינת ישראל - באירוויזיון שהתקיים בפורטוגל עם השיר TOY. כצפוי, השיר הפך ללהיט בינלאומי ונטע הופיעה עמו בכל רחבי אירופה. בהמשך הוציאה עוד מספר סינגלים, בהפקה מוזיקלית ייחודית, מלווים בוידאו קליפים צבעוניים ועתירי תקציב.
אורן עמנואל
על השיר
ב-1978 העלו דובי זלצר וחברים רעיון מעניין: להפיק תקליט דיסקו עם מוזיקה ערבית. זלצר הלחין כמה מנגינות בסגנון ערבי מזרחי, ובעיבוד שילב בין תזמורת ריקודים, שכללה תופים, גיטרה חשמלית, בס וכלי הקשה, להרכב קטן של התזמורת של זוזו מוסא בכלים ערביים. פה ושם הושרו ונזרקו לאוויר מילים באנגלית או בערבית, ונוצר אלבום מוזיקלי הומוריסטי שכולו קטעי Fאנק דיסקו ערבי בשילוב שהקדים את זמנו. האלבום נקרא Wanna buy a camel?"", המבצע נקרא "Abu Hafla Orchestra", ועל העטיפה הופיע ציור של ראש גמל עטוי כאפייה, מרכיב משקפי שמש ומחייך בשיניים בורקות. אחד משירי האלבום מצא את עצמו בהמשך אותה השנה בפסטיבל הזמר והפזמון, בביצוע חדוה עמרני, בתוספת מילים שהתאימו לקצב, למנגינה, ולאירועי התקופה.
חצות. אני בלוס אנג'לס, נח ורואה טלוויזיה. דובי זלצר מצלצל אלי בלהט ובייאוש. חיים, יש לי מנגינה, ואני מבקש ממך לכתוב לי מילים לחדוה עמרני, שתשיר את זה בקדם-אירוויזיון. הטענה שלי שאינני משתתף באירוויזיון לא הועילה, והידידות גברה על העקרונות. הוא שר לי בטלפון את המנגינה, ואני כתבתי את "בלב אחד" עם מילה או שתיים בערבית – סאלם עליכום (זה היה עוד לפני השלום עם מצרים), שפירושו "שלום עליכם". השיר שזכה באותה תחרות היה "אבניבי", שגם זכה במקום הראשון באירוויזיון. האירופאים היו בטוחים שאבניבי מייצג את רוח ישראל. זה נכון.
חיים חפר
(מתוך הספר: חיים חפר מספר ומזמר, הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר 2004)